Contact maken 2.0

Contact maken 2.0

Contact maken 2.0

2 jongens uit groep 8 gaan naast elkaar op de bank zitten in het speellokaal. Ze hebben elkaar een tijdje niet gezien door de corona periode. Allebei pakken ze hun telefoon en spelen hetzelfde spel, Brawlstars! Ze vragen aan elkaar in welk level ze zitten en in welke ‘clan’ ze zitten. Vroeger stoeiden we met elkaar om hiërarchie te bepalen, nu gaat dat ook via games. Ik stel me geïnteresseerd op en stel vragen. ‘Frank, ken jij Brawlstars?’, zegt een van hen. ‘Ja hehe’, zeg ik net alsof ik het dagelijks speel. Niet dus, maar ik lees me in. Het spel wordt door kinderen gespeeld op hun smartphones en is één van die spellen die verdienen aan microtransacties, waar de klant zich gemakkelijk aan waagt. Het verdiende alleen in de eerste maand na lancering al 63 miljoen!! Maar voordat we afdwalen van het onderwerp. Het is niet zomaar dat ik hier wat over wil zeggen.

Van Ninjago en paw patrol tot roadblocks, van youtube naar tiktok naar Twitch, van minecraft tot brawlstars! Wie dit nu leest en echt geen idee heeft waar ik het over heb, lees dan even verder. Vooral als je met kinderen werkt van basisschool leeftijd. Al eerder had ik het in mijn vlog over het inzetten van meerdere zintuigen om contact te maken met kinderen. Nu heb ik het over contact maken 2.0.!!

En nee, het heeft niets met leeftijd te maken. Het maakt niet uit hoe oud je bent. Als je in het buitenland komt ga je je ook inlezen in hoe de mensen daar leven en waar ze van houden. Wat houdt ze bezig? Met kinderen is dat niet anders. Het verschil is wel dat een land vaart op soms eeuwenoude tradities. Kinderen niet, die kun je bijna niet bijhouden, maar je kunt in ieder geval een poging wagen.

Je kan wel thuis blijven zitten nadenken waarom de kinderen steeds minder buitenspelen en bewegen, maar het is ook goed om te weten wat kinderen beweegt! Daarnaast spreek je ineens wat meer de taal die zij ook spreken en heb je ook een gespreksonderwerp. Ook zul je merken dat je echt punten scoort bij kinderen als ze merken dat je moeite doet om je te verplaatsen in hun wereld. Uitdagingen en/of problemen die zich voordoen in hun leefwereld begrijp je dan ook beter en je zal merken dat ze zich meer begrepen voelen.

Comments are closed.