FrankBeweegt’s lekker het weekend in (poep)verhaal

FrankBeweegt’s lekker het weekend in (poep)verhaal

Kleuterjuffen moeten dit vast heel vaak meemaken. Van die poep-verhalen! Iedereen poept zeggen ze, maar kleuters vinden het nog wel eens fijn om een juf erbij te betrekken. Kinderen komen bij mij maar een half uur per week, dus dat verkleind de kans enorm op poep-verhalen. En dat is maar goed ook, want Frank beweegt wel, maar Frank veegt geen billen af (FrankVeegt had dan ook gekund). Natuurlijk heb je soms interesses en talenten die je vooraf nog niet wist dat je ze had, maar laten we zeggen dat ik mezelf inmiddels wel aardig ken.

En zeker na deze ervaring:

Kind: ‘Frank ik moet echt heel nodig poepen!’ (fijn ook dat kleuters ook altijd even benoemen wat ze op de wc gaan doen)

Ik: ‘Dan moet je maar heel nodig gaan.’

Kind: ‘Ja, maar ik kan mijn billen niet afvegen.’ (heus wel, en anders kun je het vanaf vandaag)

Ik: ‘Jawel joh! Je zit al in groep 3 (officieel kleuter af toch?), probeer het maar zelf.’ (ik ga je moeder persoonlijk opbellen als het je niet lukt, o, ik begrijp kleuterjuffen ook ineens zo goed!)

En daar ging hij. Als een speer naar de wc. Het duurde vrij lang voor ik weer wat hoorde. Zeker voor een kleuter. Ik sta altijd versteld van hoe snel die kinderen kunnen plassen. Echt bizar gewoon. Een grote boodschap kost dus blijkbaar ook bij kleine kinderen meer tijd.

En toen…

Kind: ‘Frank kom je me helpen?'(NEEEEEEE dacht ik, nooit!, Frank je was toch hulpverlener? Ja klopt, WAS, ik stop er gelijk mee)

Ik: ‘Is het niet gelukt?’

Kind: ‘Nee, jij moet me helpen.’

Ik: ‘Probeer het eerst zelf maar.’ (doorzetten Frank, doorzetten, billen afvegen is ook een motorische handeling, zelfs naar de wc gaan is wetenschappelijk te onderbouwen)

Niet veel later:

Kind: ‘Frank, kom eens?’

Met frisse tegenzin liep ik richting het poepgebeuren. En daar stond hij met de wc deur open, zijn broek op de enkels, voorover gebogen met zijn billen VOL naar achteren. Ik dacht dat alleen dronken pubers dat deden om anderen te shockeren, maar blijkbaar begint dit gedrag al op jonge leeftijd.

Kind: ‘Is het zo goed Frank?’ (ik kon mijn lach nog net inhouden)

Ik: ‘Nou pak nog maar wat wc papier!’ (Zeker zelf nog geen kinderen Frank? Nee ik heb er zo’n 40 per week, vind ik genoeg en na deze gebeurtenis zet ik het plan nog even in de ijskast)

Uiteindelijk lukte het hem helemaal zelf. Het kostte wel bijna een hele wc rol. Gelukkig raakte de wc niet verstopt. Eind goed al goed. Hij blij en vooral IK blij!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *