Heelys? Beter rolschaatsen

Heelys? Beter rolschaatsen

In mijn heely speurtocht kom ik al best veel informatie en filmpjes tegen. Heelys zijn schoenen met 1 of soms 2 Heelys beter rolschaatsenwieltjes in de hak. Overgewaaid of beter gezegd gerold uit Amerika en razend populair. Kinderen kwamen afgelopen schooljaar ook gewoon op die dingen naar school en dus ook bij mij in de speelzaal of praktijkruimte waar geoefend ging worden.
Normaal gesproken vind ik dat soort initiatieven fantastisch en ik moet ook zeggen dat ik niet de grootste tegenstander zal worden, maar er knaagt toch wat aan die heelys.

In mijn beleving is het gewoon net niets. Je kunt er niet fatsoenlijk mee lopen, maar zeker ook niet mee rollen.

Zoals ik al zei ben ik al een aantal filmpjes tegengekomen. Behalve wat mooie tricks en meer tricks en nog meer tricks, zie ik ook een hoop crashcrash en nog meer crashfilmpjes. Tel alle plussen en minnen bij elkaar op en het enige dat overblijft is een rage waar de meeste kinderen wel aan mee willen doen.

Voordelen van Heelys

  • Officieel mag je jezelf natuurlijk super cool noemen.
  • Je traint een nieuwe motorische vaardigheid, altijd goed. Al zal dat in mijn beleving nooit de reden zijn waarom een kind ze zou willen hebben.
  • Ze zien er hip uit, ze zijn in veel verschillende kleuren, geuren (gaat vast stinken na een tijd) en maten verkrijgbaar.
  • Je hebt ze tegenwoordig ook al waarbij je de wieltjes in de schoen kunt drukken en dus toch kunt lopen.
  • Je maakt je dagelijkse wandeling naar school weer een stuk interessanter. Ook in de supermarkt kun je hard tussen de karretjes door scheuren, zo creëer je gelijk weer een mooi opvoedmomentje voor je ouders.

Nadelen van Heelys

  • Je hebt meer kans op overbelasting van je scheenbenen en je kunt dan ook last krijgen van shin splints, oftewel, scheenbeenirritaties.
  • Vallen en opstaan is niet erg, maar aangezien veel kinderen bescherming dragen niet cool vinden kunnen botbreuken en lelijke schaafwonden makkelijk ontstaan.
  • Het looppatroon van kinderen met heelys is ook niet om over naar huis te schrijven, behalve dan als je de wieltjes in de schoen kunt drukken, maar ook al kan dat, dat is natuurlijk ook totaal niet cool.
  • Nog even over het looppatroon. Goed afwikkelen van de voeten is belangrijk om je gewrichten in je lijf goed en effectief te belasten.
  • Ook een nadeel is dat er leerkrachten zijn die een ontzettende hekel hebben aan heelys en die je dan steeds geïrriteerd gaan aankijken net zolang totdat je ze nooit meer aan wil. Dit doen ze overigens omdat ze eigenlijk ook zo cool willen zijn als jij, maar ze van de oppermeester niet aan mogen.

Conlusie

Heelys zijn cool, dat kan ik niet ontkennen. Ze kunnen klachten veroorzaken en je kunt er hard mee vallen, maar het is wel weer goed voor je coördinatie en je evenwicht. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je het samen met je vriendjes en vriendinnetjes kunt doen en je daarmee je sociale kinderleven weer een boost geeft. Toch hoop ik stiekem op de terugkeer van de rolschaats. Hoewel je daar ook vet veel botten tegelijk mee kunt breken is het wel mijn jeugdsentiment en je kunt er ook nog eens veel harder mee. Op rolschaatsen overbelast je ook veel minder je gewrichten en je scheenbeen. Doe mij dus maar de rolschaats!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *