Hoe goed beweegt mijn kind

Hoe goed beweegt mijn kind?

DIY (Do It Yourself) is echt een term die zo hip is dat ik hem er ook maar eens in gooi. Waarom zouden kinderen allerlei onderzoeken nodig hebben terwijl je als ouder of leerkracht ook prima zelf een kind kunt beoordelen met de juiste handvatten?

Verder onderzoek door een specialist kan altijd nog wanneer je merkt dat het kind onder niveau presteert.

We starten vanaf vandaag dan ook met de DIY screening voor ouders en leerkrachten. Ik zeg er wel gelijk bij dat het hierbij gaat om kinderen van 4, 5 en 6 jaar oud. Deze leeftijd is zeer belangrijk als het gaat om het vroegtijdig kunnen signaleren van ontwikkelingsachterstand. Niet alleen op cognitief en sociaal emotioneel gebied is dit belangrijk, maar ook zeker op het gebied van de motorische ontwikkeling. Screeningsformulier 4-6 jaar leerkrachten – ouders.

Wanneer beweegt uw kind nou goed genoeg? Wanneer is zijn of haar motoriek op leeftijdsniveau? Dat zijn vragen die je als ouder meestal niet direct kunt beantwoorden. Het is ook logisch dat je dit niet allemaal weet. Vaak hoor ik ouders zeggen dat hun kind geen problemen heeft met bewegen.

‘Mijn kind kan namelijk heel hard rennen, dus problemen? Nee dat gaat allemaal wel goed!’

Bewegen is niet alleen heel hard kunnen rennen en gelukkig snappen velen dat ook heel goed. Om je als ouder of leerkracht te helpen om wat meer inzicht te krijgen in het bewegingsniveau heb ik een screeningsformulier toegevoegd waarin je kinderen bepaalde opdrachtjes kunt laten doen om een beter beeld te krijgen van de motoriek.

Bij ieder onderdeel staat hoeveel keer het kind bijvoorbeeld een bal moet kunnen vangen. Zo kun je dan ook duidelijk zien of het kind dit beheerst.

Vergelijken

Om een goed beeld te krijgen of een kind goed of minder goed is in een onderdeel is het handig om het kind met andere kinderen te vergelijken. Dit doet iedere ouder en leerkracht. Soms bewust en soms onbewust. Als ouder vergelijk je vaak met broers of zussen en buurkinderen. Dit is uiteraard niet betrouwbaar genoeg. Een broer kan misschien wel boven gemiddeld presteren waardoor je als ouder al snel denkt dat je andere zoon/dochter onderpresteert.
De standaarden op het formulier zijn gebaseerd op grootschalig onderzoek en vergelijk bij kinderen in de leeftijd 4, 5 en 6 jaar.

Download onderstaand screeningsformulier en Do It Yourself!

screeningsformulier-4-6-jaar-leerkrachten-ouders

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *