Hoe leer je een kind fietsen? 10 tips

Hoe leer je een kind fietsen? 10 tips

Vandaag moet het dan gaan gebeuren. Ik heb al mijn moed bij elkaar geraapt en mijn agenda leeg gemaakt om mijn zoon te leren fietsen. We hebben hiervoor al een paar keer geoefend en dat ging niet van een leien dakje. Continu was het huilen en angst afgewisseld met grapjes en bijdehante opmerkingen op momenten dat hij het even niet meer ziet zitten. Vandaag geen genade meer. We gaan door tot hij het kan!

Daar gingen we de straat op, allebei met frisse tegenzin. Net nu wij gaan oefenen lijkt het alsof alle buurtkinderen ook de fiets hebben gepakt. Ze fietsen gemakkelijk, hard en lachend om ons heen, dit frustreert ons allebei. Terwijl al die buurtkinderen vrolijk om ons heen fietsen laat mijn zoon ze zien hoe goed hij kan remmen. Nee trappen ho maar,  ja tegen mij aan, terwijl ik hem alleen probeer te helpen.

Ik heb hem in de vorige sessies bemoedigend aangesproken met zinnen als:

‘Als je steeds remt kom je nooit vooruit’

‘als je blijft zeuren stopt papa er mee’

‘als je mijn motoriek had gehad zou je nu al alleen naar school kunnen fietsen’

En als laatste probeerde ik het nog met een meer Cruijfiaanse opmerking:

‘als je niet trapt kom je niet vooruit’, waarop hij antwoordde met:

‘papa kan anders ook niet zo goed trappen, want waarom heb je anders een electrische fiets aangeschaft?’

Hierop zei ik dat hij zijn bijdehandjes beter aan het stuur kon houden dan ze in deze opmerkingen te stoppen.

Echt ontspannen dat fietsen. Daarom dacht ik, ik koop het boek van Thomas Dekker. Daar moeten vast goede tips in staan, maar hier stonden meer tips in voor wat te doen nadat je al bewezen hebt goed te kunnen fietsen.

Welke tips leiden wél naar fiets succes?

Tip 1: Loopfiets

Laat je kind eerst op een loopfiets oefenen. Uit onderzoek blijkt dat het een goede voorganger is om te leren fietsen. Ze hebben de veiligheid van beide voeten aan de grond, maar kunnen wel als ze hard genoeg gaan de voeten op de fiets plaatsen en zo dezelfde evenwichtsreacties oefenen als bij het echte fietsen. Fietsen met zijwieltjes kan natuurlijk ook, dan leren ze wel trappen, maar de overgang naar fietsen zonder zijwieltjes is dan toch best groot.

Tip 2: Laat je kind wennen aan zijn fiets

Begin niet gelijk met fietsen. Is je kind angstig geef het dan de ruimte om aan de fiets te wennen. Zeg dan ook niet gelijk ‘ga er maar op zitten’. Dat is soms al te spannend. In plaats daarvan kan een stukje lopen met de fiets en de remmen inknijpen helpen om te wennen aan de fiets.

Tip 3: Terugtraprem is meest ondoordachte uitvinding ooit

In mijn ogen is een terugtraprem achterhaald en zeer onhandig voor jonge kinderen. Jonge kinderen zitten vaak als ze leren fietsen nog deels in de symmetrische fase. Dit houdt in dat ze graag met 2 handen en 2 voeten exact gelijk bewegen. Dit kan heel goed met handremmen, maar bij een ‘terugtraprem’ moet je vaak met 1 voet remmen en met het pedaal ook nog in de juiste stand staan. Er wordt wel gezegd dat kinderen niet genoeg kracht hebben in hun handen of dat ze niet goed met hun vingers bij de rem kunnen. Let hier wel even op. Toch blijft in mijn ogen een terugtraprem een B-keus.

Tip 4: Hoogte van het zadel

Zorg dat het zadel niet te hoog staat. Eerder te laag dan te hoog zodat de voeten goed bij de grond kunnen. Zodra het fietsen beter gaat kun je het zadel wat omhoog zetten.

Tip 5: Neem ruimte om te oefenen

Wees niet bang om op het fietspad te oefenen. Een klein stoepje waar je niemand tot last bent lijkt geschikt, maar kinderen hebben juist ruimte nodig en andere fietsers zien vaak al snel dat je aan het oefenen bent en snappen heel goed dat ze moeten uitwijken. Het is fijn als er ruimte is en dat het een weg is zonder bochten.

Tip 6: Waar ondersteunen bij de start

Wanneer je kind op de fiets durft te zitten en durft te fietsen met jouw hulp, hou dan zowel je kind als het stuur vast. Zo kan je kind wennen aan de snelheid. Voel of je kind gaat hangen tegen je aan of dat het al redelijk in balans kan blijven.

Tip 7: Volgende stap

Hierna ga je oefenen met het loslaten van het stuur. Zo kan hij zelf leren sturen. Benoem dat hij mag remmen wanneer hij wil en laat hem positieve ervaringen opdoen met remmen inknijpen en voeten aan de grond zetten. Motiveer hem wel om steeds iets langer te wachten met remmen zodat er minder geremd en meer gefietst gaat worden.

Tip 8: Steeds minder ondersteunen

Uiteindelijk ondersteun je hem alleen nog maar met 1 hand in zijn nek en probeer je als dit goed gaat af en toe zijn nek los te laten.

Tip 9: Soms een paar stappen terug doen

Het kan heel goed gebeuren dat bij een negatieve ervaring (doordat hij een keer valt) je weer een paar stappen terug moet doen. Probeer niet te forceren om weer snel een paar stappen verder te zijn

Tip 10: Oefenen in het verkeer

Oefen met opstappen, wegrijden, remmen en afstappen. Allemaal zelfstandig zodat je hulp niet meer nodig is. Geeft je kind grenzen waar het zelfstandig mag fietsen en waar niet. Schroom niet om je kind af en toe mee te nemen in het verkeer, al is het alleen maar in de wijk waar je woont zodat het ook leert om overzicht te krijgen in het verkeer. Dit kan alleen als het fietsen een automatisme is geworden.

Tot slot

Maak een feestje van fietsen door je verwachtingen als ouder niet te hoog te leggen en de tijd te nemen. Vergeet niet dat fietsen een complexe vaardigheid is en dat als ze het eenmaal kunnen het niet meer verleren.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *