Laat maar lekker zitten!

Laat maar lekker zitten!

Je kinderen goed en lekker laten zitten op een goede stoel en aan een goede tafel. Het kost weinig tijd en het levert veel op.
Ik zie het bij kinderen in alle groepen. Van groep 1 tot en met groep 8 word ik als oefentherapeut niet altijd blij. En dat terwijl we in Nederland super goed meubilair hebben. Toch presteren we het met z’n allen om wel de spullen te hebben, maar niet de kennis, of gewoon geen tijd, geen zin, geen interesse, geen weet ik veel wat voor reden je nog meer kunt bedenken om een kind op een verkeerde stoel te laten zitten. Voordat we dus beginnen met de woorden ‘ga rechtop zitten’, wat overigens een dubieuze zin is om uit te spreken, kunnen we beter beginnen met het juiste meubilair.

Even een kort stappenplan:

  1. Kijk even rond in je klas wanneer alle kinderen bezig zijn, bijvoorbeeld net na je instructie.
  2. Kijk wie er met zijn voeten bij de grond kan, want wanneer dit alleen met de bal van de voet kan zit een kind automatisch op een te hoge stoel. Dit is natuurlijk wel heel stoer voor dit kind, maar hij/zij heeft hier niets aan.
  3. Kan een kind met beide voeten op de grond komen, kijk dan of de knieƫn in een hoek van 90 graden staan. Is de hoek kleiner dan zit het kind waarschijnlijk op een te lage stoel.
  4. Wanneer de stoel is aangeschoven moet een kind de ellebogen op tafel kunnen leggen zonder dat het de rug voorover hoeft te buigen. Moet dit wel dan kun je er vanuit gaan dat de tafel te laag is.
  5. Wanneer het kind met aangeschoven stoel de ellebogen op tafel kan leggen, maar schuiven de ellebogen verder op tafel met gestrekte rug dan kun je er vanuit gaan dat de tafel te hoog is. Je ziet het vaak ook al doordat het net lijkt alsof het kind onderuit gezakt zit, omdat het bijna onder de tafel verdwijnt. En serieus, ik kom dit gewoon nog heel vaak tegen.

We hebben nu in 5 stappen al snel door wie de juiste stoel en de juiste tafel hebben en wie niet. Bij voorkeur doe je dit aan het begin van het schooljaar en bijvoorbeeld net na de kerstvakantie. Kinderen kunnen schrikbarend hard groeien, dus het is meer een ‘moetje’ dan een ‘laat maar lekker zitten’.

Succes! En als je twijfelt, laat het me dan even weten.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *