Meer leren? Meer bewegen!

Meer leren? Meer bewegen!

Het effect van te weinig beweging bij de kinderen wordt vooral door kleuterjuffen goed opgemerkt.

“Wanneer het de hele week slecht weer is zijn ze gewoon niet meer te houden.”

Kleuterjuffen spreken dan ook voor een groot deel dezelfde taal als ik. Heel fijn. Voor een groot deel zijn de kleuters bezig met spel- en motorische ontwikkeling. Alle indrukken die deze kinderen krijgen moeten tussendoor spelenderwijs en door te bewegen verwerkt worden. En dat gaat lastig als ze niet naar buiten kunnen door slecht weer.

“Je kunt een kind nog beter door de regen laten rennen dan binnen houden met zijn opgekropte indrukken en spanningen.”

Wat we alleen vergeten is dat de situatie bij oudere kinderen even erg of zelfs nog erger is dan kleuters met een week regen. Oudere kinderen mogen namelijk ook met mooi weer bijna niet naar buiten. Het is net als naar de wc gaan. Wanneer kleine Bas aan de juf vraagt ‘Mag ik naar de wc?’, zegt de juf gelijk ja. Ze weet namelijk dat het anders te laat is en dan heeft kleine Bas zijn broek vol plas (rijmt ook lekker trouwens). Grote Bas uit groep 4 kan zijn plas wat langer ophouden en hoeft dan ook niet direct naar de wc. Complete onzin als je het mij vraagt.

De kleuters zijn niet meer te houden volgens de kleuterjuffen. De oudere kinderen kunnen zich nog redelijk gedragen, dus waarom naar buiten? Als je dit als ouder leest denk je misschien, ‘nou mijn kind zit in groep 5 en gedraagt zich helemaal niet, tenminste, wel op school, maar thuis breekt hij de tent af!’ En dat is nou net waar het om gaat. Verwerking! Die hoofdjes worden volgegooid met leerstof, maar tijd voor verwerken van leerstof is vaak schaars.

“Nog heel even jongens. We doen nog 1 hoofdstuk.”

Het enige dat ouders thuis kunnen doen is hopen dat ze hun kind in beweging krijgen om het overvolle hoofd te ontladen voordat het ontploft.  Dit is al lastig zat aangezien de tablet om aandacht schreeuwt naar ieder kind dat uit school komt. Een duidelijk kader geven en daarmee de impopulaire ouder spelen is onvermijdelijk.

“Op de lange termijn zijn de kids je dankbaar.”

Dat moeten we dan maar hopen en daar heb je op dit moment natuurlijk niets aan. Mijn hoop is dan ook gevestigd op een jaar mooi weer, want anders krijgen de kleuters en indirect hun juffen het nog zwaar. Naast mijn hoop voor mooi weer pleit ik voor meer beweging in het onderwijs, anders zijn onze kinderen straks net zo stug als het onderwijs zelf.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *