Oefentherapie is als suikervrij eten. Je kiest er bewust voor.

Oefentherapie is als suikervrij eten. Je kiest er bewust voor.

Waarschuwing

Voordat je dit gaat lezen wil ik je waarschuwen: Dit is een weinig objectief en vooral commercieel stuk over oefentherapie waarin ik iedereen overtuig een keer langs te gaan bij een oefentherapeut in de buurt. Voordat je nu echt begint met lezen: GA RECHT ZITTEN! Ja ik zie alles! Computerscherm op goede hoogte staan? Strek je eerst even helemaal uit, draai je hoofd een paar keer, schut je handen en vingers los, span je bilspieren een keer goed aan, sta op en ga nog en keer zitten. (Je hebt dit echt gedaan hè? Voelt goed toch? Dit mag je vaker doen)

Week van de Oefentherapie

Deze week is het ‘de week van de oefentherapie’. De week van de oefentherapie vraagt om extra aandacht voor oefentherapeuten. Als het aan mij ligt is het niet de week van de oefentherapie, maar de eeuw van de oefentherapie. Voor mij staan de komende jaren in het teken van de opmars van oefentherapie. Oefentherapie zal sowieso nooit verdwijnen, er is alleen helaas nog te weinig erkenning.

Op de basisschool waar ik werk hoor ik een herkenbaar dialoog tussen een leerkracht en een ouder.
‘Wie dat is? Dat is onze speltherapeut, onze fysio, onze kinderfysiotherapeut, onze …. !’

Dat ‘onze’ klinkt wel goed in mijn oren, blijkbaar hoor ik bij de groep leerkrachten op school, ben ik één van hen, een teamlid. We willen er allemaal graag bij horen en ik ben ook gewoon een mens met dat soort eigenschappen. Wat ik niet ben is een speltherapeut, een fysiotherapeut, een kinderfysiotherapeut enz. Het klinkt nu net alsof ik daar heel moeilijk over doe en in het dagelijks leven ben ik daar niet zo druk mee, maar de oefentherapie verdient een hoger podium.

Soms ga ik er tegenin en dan vragen ze: ‘Wat ben je dan? Hoe noem je dat?’

‘Kinderoefentherapeut.’

‘Kinder-Oefen-Therapeut!’ We hakken het gewoon in stukjes net als bij de kinderen op de basisschool wordt aangeleerd.

Wat doet een oefentherapeut?

Een oefentherapeut probeert een gedragsverandering tot stand te brengen bij volwassenen en in mijn geval bij kinderen. Bij gedrag denken we gelijk aan emoties en sociaal handelen en dat is ook erg zichtbaar gedrag. Daarnaast heb je ook beweeg- en houding-gedrag. Emotie, sociaal handelen en houding/beweeg-gedrag hebben altijd overlap. De oefentherapeut weet dat en is op de hbo opleiding oefentherapie Cesar Utrecht of oefentherapie Mensendieck Amsterdam geschoold om het geheel te zien en patronen te herkennen. Acute klachten zijn vaak makkelijker te herleiden dan wanneer klachten langzaam ontstaan. Oefentherapeuten zijn de detectives voor dit soort klachten, daar waar jouw zoektocht op google stopt, begint het speurwerk van de oefentherapeut. Bovenal zijn oefentherapie meesters in het voorkomen van klachten!

Even terug naar je lijf

Even tussendoor: ZIT JE NOG LEKKER? Herhaal anders even de oefening in de eerste alinea.

En weer door….!

Niemand wil veranderen en vooral niet wanneer we niet zeker zijn of we de juiste stap hebben genomen. Dan haken we af en gaan we veilig verder met onze ‘soms onveilige’ gewoonten. Dit kan zitten in eetpatronen, slaappatronen, beweeg- en houdingpatronen, maar ook in spelpatronen bij kinderen of manieren van gedragen in sociaal- en emotionele situaties.

Een oefentherapeut maakt jou bewust van goede keuzes en goede bestaande patronen, maar schijnt ook licht op jouw ‘o ja? Ik wist niet dat dat slecht was’-patronen. Of de ‘ik wist wel dat het slecht was, maar ik moet het eerst 100x horen-patronen. Overigens is niets menselijks mij vreemd en ook ik als oefentherapeut heb moeite met veranderingen, dus nee, geen heilig boontje. De oefentherapeut kan jou op een leuke, noodzakelijke en deels educatieve manier helpen in het verbeteren van bestaande dagelijkse handelingen en patronen. Een oefentherapeut is functioneel en to the point, maar legt waar nodig ook wat bouwstenen om stabiliteit te creëren in jouw bewegende leven.

Oefentherapie zorgt voornamelijk voor bewustwording van en controle over je lijf. Je weet wel, dat beweegapparaat die je iedere dag in de spiegel ziet en iedere dag opnieuw beoordeelt door er naar te kijken, maar ook door te voelen of het nog een beetje fit is, of het geen pijn doet en of de wereld om ons heen het nog een beetje accepteert. Dit proces van bezig zijn met je lijf begint overigens al op basisschoolleeftijd kan ik je vertellen.

Oefentherapie is de term voor de komende jaren!

In de wereld waarin we nu leven heeft oefentherapie een naadloze aansluiting. We zijn bewuster gaan leven, bewuster eten, bewuster rusten en bewuster sporten. Zo eten we nu ineens quinoa, zou ik alleen doen als er oorlog uitbreekt, maar dat is persoonlijk. Ook liggen we ineens massaal op yoga-matjes, zitten we minimaal 10 minuten per dag in een stoffig hoekje in de studeerkamer in de hoek om te mediteren, en zijn we nog meer dan voorheen bezig met ons uiterlijk. Oefentherapie zorgt voor balans in je lijf en zorgt ervoor dat je zo lang mogelijk zonder al teveel klachten gebruik kunt maken van je lijf. Overbelasting en balans op welk vlak dan ook wordt door oefentherapeuten geconstateerd.
Piekeren en eindeloos google-en hoeft dan ook niet meer.

‘Even naar mijn oefentherapeut!’ Wen er maar aan, want dat ga je de komende jaren nog wel vaker horen. Voor iedereen die nu denkt, ‘Frank je maakt reclame voor oefentherapie’, DAT KLOPT! En dat is nodig ook, want een betere gezondheid begint bij een oefentherapeut.

-FRANKBEWEEGT-

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *