Percentage overgewicht bij kinderen is veel te hoog!

Percentage overgewicht bij kinderen is veel te hoog!

Besef als ouder dat je kind een groot risico loopt wanneer het al overgewicht heeft. Zeker als je kind nog in de basisschoolleeftijd zit. Niet dat overgewicht goed is wanneer je kind ouder is, maar op jonge leeftijd heeft dat zo’n grote invloed op de toekomst.

Van de kinderen tussen 4-12 jaar oud hebben 12.3% overgewicht en daarvan heeft 3.9% obesitas! Dat betekent bijna in iedere klas wel 1 kind obesitas heeft en zeker 3 à 4 kinderen overgewicht hebben. En dit is een landelijk gemiddelde.

In achterstandswijken of prioriteitswijken, net hoe je het wilt noemen, is het percentage velen malen hoger. Dan hebben we het zelfs over 30% van de kinderen die te zwaar zijn met een gemiddelde van 9% obesitas.

School en ouders

Op scholen zie ik tegenwoordig ladingen fruit en groente voorbij komen. De¬†traktaties zijn vaak nog wel ongezond waarmee we laten zien dat we suiker en ongezonde vetten nog steeds omarmen en accepteren met z’n allen. De pauze momenten en het beweegonderwijs zou wat mij betreft ook beter kunnen, maar in het onderwijs worden goede zaken gedaan. Ondanks onze eeuwenoude vastgeroeste systemen is er toch beweging in de goede richting zichtbaar.

Thuis gaat het nog te vaak mis. Ouders ontkennen ook vaak dat hun kind snoep krijgt of weten niet goed wat goed of slecht eten is. En dan heb ik het uiteraard over de ouders van kinderen met overgewicht. Feit is gewoon dat als kinderen te zwaar zijn dat ze meer energie naar binnen krijgen dan ze verbranden. Dat is een probleem!

Ik ben geen voedingsdeskundige…

Nee, dat niet, maar ik zie veel kinderen en ik zie ook een groot gedeelte van de omgeving van de kinderen. Signaleren, waarschuwen, confronteren en adviseren, meer kan ik niet doen. Advies over voeding laat ik aan anderen over, maar over bewegen heb ik genoeg te zeggen.

Hulp inschakelen is geen falen

Vaak zien ouders het als falen wanneer ze hulp nodig hebben, dat is in mijn ogen iets wat veel mensen (zo niet alle mensen) voelen. Je komt alleen verder door te accepteren dat je niet alles zelf kunt en open staat voor adviezen van mensen die daar iets meer vanaf weten dan jij.

Denk jij nou, tsja, mijn kind is te zwaar, kom dan nu in actie. Als ouder ben je de belangrijkste schakel in de ontwikkeling van je kind. Jij bepaalt of je kind (of jij) hulp krijgt of niet. Uiteindelijk willen we allemaal een gezond kind met een gezonde toekomst, toch?

Bron

https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/overgewicht/cijfers-context/huidige-situatie#node-overgewicht-kinderen

https://www.tno.nl/media/1431/pzsckindereninstadswijkenrapport.pdf

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *