Update FrankBeweegt

Update FrankBeweegt

Inmiddels ben ik nu alweer 3 weken weer aan het werk en o wat ben ik blij en dankbaar! Je weet pas wat je hebt als je het niet meer hebt of in dit geval mag doen. Toen ik hoorde dat ik weer welkom was op de 2 scholen en ik de ouders benaderde kreeg ik vrijwel alleen maar positieve reacties. De afgelopen 3 weken hebben ook enorm veel opgeleverd. Allereerst kwam ik er achter dat veel van de kinderen die ik een paar weken niet had gezien er veel fitter uitzagen. Geen donkere kringen onder de ogen, fysiek gegroeid en een stralende lach toen ze weer in de zaal stonden. Het was wel vooral een soort van mentale moeheid die verdwenen leek, want als ze een paar rondjes moesten rennen waren ze toch wel snel uitgeput. Ik heb zelfs iemand voor het eerst letterlijk niet meer op zijn tenen zien lopen terwijl ik hem nog nooit anders had gezien.

Naast de kinderen die ik weer zag heb ik nu ook veel meer ouders gezien omdat ze hun kind naar school moesten brengen en ik ze niet uit de klas haalde. Dit gaf me de gelegenheid om net even wat meer informatie uit te wisselen en ouders net ook wat meer handvatten te geven, zeer waardevol. Over het proces waar ouders in zitten doordat ze thuis moeten werken en ook de kinderen moeten lesgeven wordt zowel positief als negatief gesproken. Het heeft in sommige gezinnen de band hechter gemaakt en helaas is in sommige gezinnen ook vaker de vlam in de pan geschoten. Mijn conclusie is wel dat doorgaans zowel de kinderen als de ouders wel weer toe zijn aan de herstart op school.

Op de scholen zijn al duidelijke maatregelen zichtbaar, van looproutes, deuren op slot, geen ouders naar binnen, tot desinfectiemiddelen voor iedere klas.

Stralende kinderen heb ik gezien. Kinderen die (heel veel) energie kwijt moesten, maar ook kinderen die (meer dan normaal) hun verhaal kwijt wilden. Vaak zeggen kinderen ‘Frank, gaan we nou beginnen?’ Dan zit ik net in een verhaal wat voor mijn gevoel precies de kern raakt van wat ik het kind wil leren, maar dat zien zij niet als therapie. FrankBeweegt is bewegend leren, zo simpel is het voor de kinderen. Maar nu was dat anders. Hele verhalen! Alsof ze hun dagelijkse portie woorden hadden opgespaard tot ze weer naar mij mochten. En ja, ook dat is therapie.

En nu kijken we (ik in ieder geval) weer naar de toekomst. De 1,5 meter maatregelen gaan op alle ontwikkelingsgebieden invloed hebben. Aanraking is een zeer belangrijk aspect in de ontwikkeling van kinderen. Kijk alleen al naar jongens die graag contactsporten doen en ook in de pauzes elkaar graag fysiek opzoeken en minder verbaal zijn ingesteld dan meisjes. Ik ben zeer benieuwd wat deze periode gaat brengen in de ontwikkeling van kinderen, maar één ding is zeker, FrankBeweegt zal ze blijven ondersteunen!

Comments are closed.